Baylands Speaker Forum

Printer-friendly version

On June 15, 2017 a Baylands Speaker Forum took place at City Hall, bringing together experts in the fields of conservation planning, ecological restoration, Zero Net Energy (ZNE) building, renewable energy generation, transportation planning, and site remediation.  Please find below the two video files and the evening's schedule:

 

6:30 pm

5 mins

Welcome from Mayor Lori Liu

6:35 pm

15 mins

Welcome from Ben Cohn, District Representative, Office of Assemblymember Kevin Mullin

 

6:50 – 7:00 pm

10 mins

Introduction to the Workshop

Andrea Traber, Moderator, Sr. Principal, Integral Group

·         Sustainable Design Framework

·         Approach to this session

7:00 – 7:30 pm

30 mins

Session 1—Integrating Natural and Urban Systems

Josiah Cain, Director of Innovation, Sherwood Design Engineers

·         Integrating Natural and Urban Systems

·         Adapting to climate change

·         Planning for Zero Water

7:30 – 8:15 pm

45 mins

Session 2—Elements of a Sustainable Development

Andrea Traber, Sr. Principal, Integral Group

·         Zero Net Energy/Carbon Building and Emerging Technologies

Jessica Alba, Principal, Nelson\Nygaard

·         Sustainable Transportation Planning

Rick Williams, Partner, Van Meter Williams Pollack

·         Role of Housing in Sustainable Development

8:15 – 8:30 pm

15 mins

Break

8:30 – 9:15 pm

45 mins

Session 3—Site Remediation

Sarah Sieloff, Executive Director, Center for Creative Land Recycling

Markus Niebanck, Principal, Amicus Strategic Environmental Consulting

o    How clean is clean enough? (concepts of risk-based cleanup standards and other types of standards being used nationally and internationally)

o    Site Remediation technologies

o    Landfill closure technologies

o    Examples of successful remediation/landfill closures

9:15 – 9:30 pm

15 mins

Wrap Up